TAGI:

Uprzejmie informujemy, że od dnia 7 października 2023 r. Szpital Powiatowy w Chrzanowie przystąpił do programu pilotażowego "Dobry posiłek w szpitalach" wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach. Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.

14.08.2025 Czwartek

Jadłospis dorośli 04.08.2025 - 17.08.2025

Jadłospis dzieci 04.08.2025 - 17.08.2025

Jadłospis kobiety w ciąży/w okresie laktacji 04.08.2025 - 17.08.2025

Dieta podstawowa   Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa z/c 250 ml
Kasza kukurydziana na mleku 350 ml (MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 50 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 50 g
(może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,)
Ser żółty 30 g (MLE,)
Papryka świeża 70 g
Rukola 10 g

 

Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa b/c 250 ml
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 50 g
(może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,)
Ser żółty 30 g (MLE,)
Papryka świeża 70 g
Rukola 10 g

II śniadanie:
 jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE,)

 250814SP  250814SC

Barszcz ukraiński z ziemniakami + 350 g (SOJ, MLE, SEL,)
Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ,)
Sos boloński z wieprzowiną (dieta) + 150 g (SEL,)
Brokuł gotowany* 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

 

Barszcz ukraiński z ziemniakami + 350 g (SOJ, MLE, SEL,)
Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ,)
Sos boloński z wieprzowiną (dieta) + 150 g (SEL,)
Brokuł gotowany* 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

 250814OPC  250814OPC

13.08.2025 Środa

Jadłospis dorośli 04.08.2025 - 17.08.2025

Jadłospis dzieci 04.08.2025 - 17.08.2025

Jadłospis kobiety w ciąży/w okresie laktacji 04.08.2025 - 17.08.2025

Dieta podstawowa   Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa z/c 250 ml
Ryż na mleku 350 ml ( MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 50 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Serek a'la homogenizowany o smaku waniliowym + 70 g (MLE,)
Nektarynka 150 g
Hummus paprykowy + 30 g ( SEZ,)

 

Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa b/c 250 ml
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Twarożek domowy waniliowy + 70 g ( MLE, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, OZI, SOJ, MLE, ORZ, SEZ,)
Hummus paprykowy + 30 g ( SEZ,)
Sałata zielona 20 g
Pomidor 60 g

II śniadanie:
 maślanka naturalna 0,33l 1 szt ( MLE,)

 250813SP  250813SC

Zupa krem z białych warzyw + 350 ml ( SOJ, SEL,)
Udziec z kurczaka wolno gotowany z ziołami + 100 g
Sos ziołowy + 100 g (GLU PSZ, MLE, SEL,)
Kasza jęczmienna/sypko 200 g ( GLU JĘCZ,)
Surówka z rzodkwi białej i jabłka + 200 g ( MLE,)
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
Grzanki żytnie 30 g (GLU ŻYT,)

 

Zupa krem z białych warzyw + 350 ml ( SOJ, SEL,)
Udziec z kurczaka wolno gotowany z ziołami + 100 g
Sos ziołowy + 100 g (GLU PSZ, MLE, SEL,)
Kasza jęczmienna/sypko 200 g ( GLU JĘCZ,)
Surówka z rzodkwi białej i jabłka + 200 g ( MLE,)
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
Grzanki żytnie 30 g (GLU ŻYT,)

 250813OPC  250813OPC

12.08.2025 Wtorek

Jadłospis dorośli 04.08.2025 - 17.08.2025

Jadłospis dzieci 04.08.2025 - 17.08.2025

Jadłospis kobiety w ciąży/w okresie laktacji 04.08.2025 - 17.08.2025

Dieta podstawowa   Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa z/c 250 ml
Makaron na mleku 350 ml (GLU PSZ, MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 50 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 50 g
(GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02,)
Ser mozzarella 62,5 g (MLE,)
Mix sałat 20 g
Ogórek konserwowy 60 g (GOR,)

 

Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa b/c 250 ml
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 50 g
(GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02,)
Ser mozzarella 62,5 g (MLE,)
Mix sałat 20 g
Pomidor 60 g

II śniadanie: Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE)

 250812SP  250812SC
Zupa grochowa z ziemniakami + 350 g (GLU PSZ, SOJ, SEL, GOR,)
Kluski śląskie + 200 g (JAJ,)
Zrazik wieprzowy pieczony + 120 g (GLU PSZ, JAJ,)
Sos własny dieta + 100 g (SOJ,)
Sałatka z buraków i jabłka (z olejem) b/c + 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
 
Zupa grochowa z ziemniakami + 350 g (GLU PSZ, SOJ, SEL, GOR,)
Kluski śląskie + 200 g (JAJ,)
Zrazik wieprzowy pieczony + 120 g (GLU PSZ, JAJ,)
Sos własny dieta + 100 g (SOJ,)
Sałatka z buraków i jabłka (z olejem) b/c + 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
 250812OPC  250812OPC

11.08.2025 Poniedziałek

Jadłospis dorośli 04.08.2025 - 17.08.2025

Jadłospis dzieci 04.08.2025 - 17.08.2025

Jadłospis kobiety w ciąży/w okresie laktacji 04.08.2025 - 17.08.2025

Dieta podstawowa   Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa z/c 250 ml
Owsianka budyniowa z masłem orzechowym, bananem i jabłkiem z posypką chia 200 g
(OZI, MLE, GLU OW,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Pasztet drobiowy + 60 g (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL)
Rzodkiewka tarta 60 g
Jajko gotowane kl M 2 szt (JAJ)
Sałata zielona 20 g
 Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa b/c 250 ml
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ)
Masło extra 82% 15 g (MLE)
Pasztet drobiowy + 60 g (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL)
Rzodkiewka tarta 60 g
Jajko gotowane kl M 2 szt (JAJ)
Sałata zielona 20 g
Pomidor 60 g

II śniadanie:
 
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ), pasta z groszku zielonego 30 g, masło extra 82% 5 g (MLE)

 250811SP  250811SC
Kapuśniak z kapusty białej + 350 g (GLU PSZ, SEL, GOR)
Ryż na sypko (brązowy) 200 g
Burger z buraka z serem mozzarella (dieta) + 100 g (GLU PSZ, JAJ, MLE)
Sos musztardowy + 100 g (GOR)
Nektarynka 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
 Kapuśniak z kapusty białej + 350 g (GLU PSZ, SEL, GOR)
Ryż na sypko (brązowy) 200 g
Burger z buraka z serem mozzarella (dieta) + 100 g (GLU PSZ, JAJ, MLE)
Sos musztardowy + 100 g (GOR)
Nektarynka 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
 250811OPC  250811OPC

08.08.2025 Piatek

Jadłospis dorośli 04.08.2025 - 17.08.2025

Jadłospis dzieci 04.08.2025 - 17.08.2025

Jadłospis kobiety w ciąży/w okresie laktacji 04.08.2025 - 17.08.2025

Dieta podstawowa   Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kakao/p z/c 250 ml (MLE)
Kasza manna na mleku 350 ml (GLU PSZ, MLE)
Bułka maślana 50g 1 szt (GLU PSZ, JAJ, MLE)
Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)
Masło extra 82% 15 g (MLE)
Twarożek różany + 70 g (MLE)
Dżem 60 g
Jabłko 150 g

 

Kakao/p b/c 250 ml (MLE)
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ)
Masło extra 82% 15 g (MLE)
Szynka drobiowa, parzona, z dod. b. wieprzowego 30 g 
(może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR)
Twarożek różany + 70 g (MLE)
Jabłko 150 g

II śniadanie: kefir 2 % tł. 200 g 1 szt (MLE)

 250808SP  250808SC

Zupa krem z zielonych warzyw + 350 ml (SOJ, SEL)
Grzanki żytnie (GLU ŻYT)
Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 250 g
Morszczuk smażony + 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB)
Sos cytrynowy + 100 g (GLU PSZ, MLE)
Surówka z czerwonej kapusty + 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

 
Zupa krem z zielonych warzyw + 350 ml (SOJ, SEL)
Grzanki żytnie (GLU ŻYT)
Ziemniaki młode z koperkiem gotowane 250 g
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej + 100 g (RYB)
Sos cytrynowy + 100 g (GLU PSZ, MLE)
Surówka z czerwonej kapusty + 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
 250808OP  250808OC

07.08.2025 Czwartek

Jadłospis dorośli 04.08.2025 - 17.08.2025

Jadłospis dzieci 04.08.2025 - 17.08.2025

Jadłospis kobiety w ciąży/w okresie laktacji 04.08.2025 - 17.08.2025

Dieta podstawowa   Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa z/c 250 ml
Owsianka budyniowa z bananem i jabłkiem z posypką chia 200 g (MLE, GLU OW,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 50 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Ser żółty 50 g (MLE,)
Roszponka 20 g
Szynka tostowa- drobiowa, średnio rozdrob. 30 g ( może zawierać: MLE, GOR,)
Pomidor 60 g

 

Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa b/c 250 ml
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Serek twarogowy homogenizowany + 70 g ( MLE,)
Roszponka 20 g
Szynka tostowa- drobiowa, średnio rozdrob. 30 g ( może zawierać: MLE, GOR,)
Pomidor 60 g

II śniadanie: Biszkopty b/c 30 g (GLU PSZ, JAJ,)

 250710SP  250807SC

Barszcz biały z ziemniakami + 350 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GLU ŻYT,)
Fasolka po bretońsku + 300 g ( SEL, GOR,)
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Arbuz 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

 

Barszcz biały z ziemniakami + 350 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GLU ŻYT,)
Mięso wieprzowe z warzywami do kaszotto + 150 g (GLU PSZ, MLE, SEL,)
Sos pomidorowy + 100 g
Surówka z pora z jabłkiem + 200 g ( MLE,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Kasza jęczmienna/sypko 200 g ( GLU JĘCZ,)

 250807OPC  250807OC

18.08.2025 Poniedziałek

Jadłospis dorośli 04.08.2025 - 17.08.2025

Jadłospis dzieci 04.08.2025 - 17.08.2025

Jadłospis kobiety w ciąży/w okresie laktacji 04.08.2025 - 17.08.2025

Dieta podstawowa

   

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa z/c 250 ml
Płatki jęczmienne na mleku 350 ml (MLE, GLU JĘCZ,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 50 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Szynka Piastowska- wp., wędzona, parzona z dod. b.sojowego i wody 50 g (SOJ,)
Pasta z twarogu z natką pietruszki + 70 g (MLE,)
Pomidor 60 g
Sałata zielona 20 g

 

Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa b/c 250 ml
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Szynka Piastowska- wp., wędzona, parzona z dod. b.sojowego i wody 50 g (SOJ,)
Pomidor 60 g
Pasta z twarogu z natką pietruszki + 70 g (MLE,)
Sałata zielona 20 g

II śniadanie:  
jabłko 150 g

   

Zupa brokułowa z ryżem + 350 g (SOJ, MLE, SEL,)
Gulasz warzywny z tofu (dieta) + 150 g ( SOJ, SEL,)
Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ,)
Surówka z marchwi i jabłka b/c + 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

 

Zupa brokułowa z ryżem + 350 g (SOJ, MLE, SEL,)
Gulasz warzywny z tofu (dieta) + 150 g ( SOJ, SEL,)
Surówka z marchwi i jabłka b/c + 100 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ,)