TAGI:

Uprzejmie informujemy, że od dnia 7 października 2023 r. Szpital Powiatowy w Chrzanowie przystąpił do programu pilotażowego "Dobry posiłek w szpitalach" wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach. Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.

13.06.2025 Piątek

 

Dieta podstawowa   Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kakao/p z/c 250 ml (MLE,)
Kasza manna na mleku 350 ml (GLU PSZ, MLE,)
Bułka maślana 50g 1 szt (GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Chleb Graham 50 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Dżem 60 g
Jabłko 150 g
Twarożek różany + 70 g (MLE,)

 Kakao/p b/c 250 ml (MLE,)
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Twarożek różany + 70 g (MLE,)
Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 30 g
(może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,)
Jabłko 150 g

II śniadanie:
Kefir 2 % tł 200g 1 szt (MLE,)

 250613SP  250613SC

Zupa krem z zielonych warzyw + 350 ml ( SOJ, SEL,)
Miruna smażona 100g + 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,)
Sos cytrynowy + 100 g (GLU PSZ, MLE,)
Ziemniaki z koperkiem gotowane 250 g
Surówka z czerwonej kapusty b/c + 200 g (MLE,)
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
Grzanki żytnie 30 g (GLU PSZ,)

 
Zupa krem z zielonych warzyw + 350 ml (SOJ, SEL,)
Ziemniaki z koperkiem gotowane 250 g
Miruna pieczona w posypce ziołowej 100g + 100 g (RYB,)
Sos cytrynowy + 100 g (GLU PSZ, MLE,)
Surówka z czerwonej kapusty b/c + 200 g (MLE,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Grzanki żytnie 30 g (GLU PSZ,)
 250613OP  250613OC

12.06.2025 Czwartek

Jadłospis dorośli 09.06.2025 - 22.06.2025

Jadłospis dzieci 09.06.2025 - 22.06.2025

Jadłospis ciąża i laktacja 09.06.2025 - 22.06.2025

Dieta podstawowa
Dieta podstawowa   Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa z/c 250 ml
Owsianka budyniowa z bananem i jabłkiem z posypką chia 200 g (MLE, GLU OW)
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 50 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Ser żółty 50 g (MLE)
Szynka tostowa  - drobiowa, śr. rozdrob. 30 g (może zawierać: MLE, GOR)
Pomidor 60 g
Roszponka 20 g
 Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa b/c 250 ml
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Serek twarogowy homogogenizowany 70 g (MLE)
Szynka tostowa  - drobiowa, śr. rozdrob. 30 g (może zawierać: MLE, GOR)
Pomidor 60 g
Roszponka 20 g

II śniadanie:
 
biszkopty b/cukru 30 g (GLU PSZ, JAJ, MLE, GLU JĘCZ)

 250612SP  250612SC
Żurek z ziemniakami + 350 ml
(SOJ, MLE, GLU ŻYT, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR)
Fasolka po bretońsku + 300 g (SEL, GOR)
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Banan 1 szt
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
 

Żurek z ziemniakami + 350 ml
(SOJ, MLE, GLU ŻYT, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR)
Mięso wieprzowe z warzywami do kaszotto + 150 g (GLU PSZ, MLE, SEL)
Sos pomidorowy + 100 g ( SEL,)
Kasza jęczmienna 200 g (GLU JĘCZ)
Surówka z pora z jabłkiem + 200 g (MLE)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

 250612OP  250612OC

11.06.2025 Środa

Jadłospis dorośli 09.06.2025 - 22.06.2025

Jadłospis dzieci 09.06.2025 - 22.06.2025

Jadłospis ciąża i laktacja 09.06.2025 - 22.06.2025

Dieta podstawowa   Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa z/c 250 ml
Kasza kukurydziana na mleku 350 ml (MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 50 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Szynka Piastowska- wp., wędzona, parzona z dod. b.sojowego i wody 50 g (SOJ,)
Hummus paprykowy + 30 g (SEZ,)
Sałata zielona 20 g
Pomidor 60 g

 Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa b/c 250 ml
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Szynka Piastowska- wp., wędzona, parzona z dod. b.sojowego i wody 50 g (SOJ,)
Hummus paprykowy + 30 g (SEZ,)
Sałata zielona 20 g
Pomidor 60 g

II śniadanie:
 jabłko 150 g

 250611SP  250611SC

Zupa pieczarkowa z makaronem + 350 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL,)
Kopytka ziemniaczane 200 g (GLU PSZ, JAJ,)
Pulpet z kurczaka + 120 g (GLU PSZ, JAJ,)
Surówka z marchwi i jabłka b/c + 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
Sos pietruszkowy + 100 g (SOJ, MLE,)

 Zupa pieczarkowa z makaronem + 350 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL,)
Kopytka ziemniaczane 200 g (GLU PSZ, JAJ,)
Pulpet z kurczaka + 120 g (GLU PSZ, JAJ,)
Surówka z marchwi i jabłka b/c + 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Sos pietruszkowy + 100 g (SOJ, MLE,)
 250611OPC  250611OPC23`

10.06.2025 Wtorek

Jadłospis dorośli 09.06.2025 - 22.06.2025

Jadłospis dzieci 09.06.2025 - 22.06.2025

Jadłospis ciąża i laktacja 09.06.2025 - 22.06.2025

Dieta podstawowa   Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Zacierka na mleku 350 ml (GLU PSZ, MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 50 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Twarożek z koperkiem + 70 g (MLE,)
Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 30 g
(GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02,)
Rukola 10 g
Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa z/c 250 ml
Pomidor 70 g
 Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa b/c 250 ml
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Twarożek z koperkiem + 70 g (MLE,)
Rukola 10 g
Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 30 g
(GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02,)
Pomidor 70 g
II śniadanie:  
Kanapka z jajkiem i pomidorem (chleb razowy 30g, masło 5g, jajko 25g, pomidor 20g) 1 szt
(GLU PSZ, JAJ, MLE,)
 250610SP  250610SC
Zupa cukiniowa z ziemniakami + 350 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL,)
Bitka wieprzowa z szynki pieczona + 100 g
Ryż na sypko (brązowy) 200 g
Surówka z białej kapusty z koperkiem b/c + 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
Sos cygański + 100 g
 Zupa cukiniowa z ziemniakami + 350 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL,)
Bitka wieprzowa z szynki pieczona + 100 g
Ryż na sypko (brązowy) 200 g
Surówka z białej kapusty z koperkiem b/c + 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Sos cygański + 100 g
 x  `x

09.06.2025 Poniedziałek

Jadłospis dorośli 09.06.2025 - 22.06.2025

Jadłospis dzieci 09.06.2025 - 22.06.2025

Jadłospis ciąża i laktacja 09.06.2025 - 22.06.2025

Dieta podstawowa   Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa z/c 250 ml
Owsianka budyniowa z masłem orzechowym, bananem i jabłkiem z posypką chia 200 g (OZI, MLE, GLU OW,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 50 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Pasztet drobiowy + 60 g (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL,)
Rzodkiewka tarta 60 g
Jajko gotowane kl M 2 szt (JAJ,)
Sałata zielona 20 g

 

Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa b/c 250 ml
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Pasztet drobiowy + 60 g (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL,)
Rzodkiewka tarta 60 g
Jajko gotowane kl M 2 szt (JAJ,)
Sałata zielona 20 g
Pomidor 60 g

II śniadanie: Kefir 2 % tł 200g 1 szt (MLE,)

   
Kapuśniak z kapusty kiszonej + 350 g (GLU PSZ, SOJ, SEL,)
Ryż na sypko (brązowy) 200 g
Burger z buraka z serem mozzarella (dieta) + 100 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Sos musztardowy + 100 g (GOR,)
Jabłko 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
 
Kapuśniak z kapusty kiszonej + 350 g (GLU PSZ, SOJ, SEL,)
Ryż na sypko (brązowy) 200 g
Burger z buraka z serem mozzarella (dieta) + 100 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Sos musztardowy + 100 g (GOR,)
Jabłko 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml